Kort historik om Dockekulla Bygdegård
Det började med JUF 1918. JUF står för Jordbrukarnas Ungdomens Förbund, och är en partipolitiskt och religöst obunden förening. Föreningen sysselsatte ungdomar i bl a jordbruk, tävlingar, kurser och studiecirklar. Föreningen var som störst på 1930-talet och hade då ca 40 000 medlemmar i Sverige. I vår bygd sysselsatte denna förening ungdomarna med bl a tävlingar i växtodling, folkdans och folkdansuppvisningar gymnastik, syltning och saftning och studiecirklar.
Man hade mycket verksamhet, men saknade en samlingslokal. Mycket av verksamheten hade man hemma hos medlemmarna, eller i Herrsjö skola.
År 1948 beslutades att man skulle inköpa en militärbarack från Linköping för att sätta upp den i bygden. Från ett protokoll 1948 går att läsa att man beslutade att placera baracken ”på kullen mellan sågen och Sjövalla gård.”
Senare under 1948 invigdes bygdegården och många är de aktiviteter som varit där.
År 1984 gjordes en stor om- och tillbyggnad, där bl a Byggfirma Spjut gjorde tak- och tillbyggnaden. Många frivilliga insatser gjordes också av bygdens eget folk.
Året 2008 gjordes ytterligare en tillbyggnad, på baksidan av huset för förråd och 2012 skänktes en Friggebod till bygdegården av Ingegerd Dockberg.
När man träder in i Dockekulla bygdegård kanske inte alltid tänker på alla de frivilliga krafter som gjort bygget möjligt. Bygdens folk har ställt upp på ett fantastiskt sätt med mark, kapital och, inte minst, arbetskraft både nu och i gången tid.
Under de 65 år som Bygdegården funnits har otroligt många skiftande kulturbevarande verksamheter bedrivits i Bygdegården bl a;
Potatismjölstillverkning, promenader i bygden, lördagstimmen för barnen , olika studiecirklar bl a i bygdeforskning, linodling och linberedning, torpvandringar, kvast-och visptillverkning, basttillverkning, gammaldags byk och asktvagning, linberedning, gitarrkurs, ljusstöpning, pysseldagar med kranstillverkning, tröjtryck, jul-och påskpyssel, växtfärgning, tovning, bandvävning. .
Under åren har föreningen också arrangerat många olika festligheter, som t ex;
Jul- och luciafester, logdans, vårfester med gammal- och gillesdanser, nationaldagsfirande, gudstjänster några gånger/år tillsammans med Rimforsa (Kättilstads) församling, allsångskvällar, föreläsningar, midsommarfirande, syföreningsauktioner, fotbollskamp mot Mormorsgruvans byalag med efterföljande kräftskiva, paketrace, och pubkvällar.
Föreningen har som mål att vara en mötesplats för bygdens invånare där gemenskap och samverkan är den viktigaste uppgiften. Föreningen vill erbjuda så många skiftande verksamheter, så att varje medlem kan känna att de hittar något som passar just dem.
Den verksamhet, trots alla aktiviteter och festligheter, som är föreningen och bygdegårdens hjärta är tisdagsträffen, där man träffas varje tisdagskväll för att fika, prata och handarbeta tillsammans. Det finns också tillgång till vävstolar så man kan väva trasmattor, plädar, dukar, bonader m.m.